2008-07-13 14:13:45
Geçen yıl 35 bin ton bal üretilen Türkiye’de tüketim 50 bin ton oldu. Bin 500 ton da ithalat yapıldı. İddialara göre üretimle tüketim arasındaki fark balın glikozla çoğaltılmasıyla, yani sahte balla kapatıldı.
Türkiye’nin yıllık bal üretimi 50 bin ton civarında. Kuraklık ve kitlesel ölümler geçen yıl bu rakamı 35 bin tona (bazı tahminlere göre 40 bin tona) geriletti. 2007-2008 sezonunda sadece bin 500 ton bal ithal edildiğini belirten uzmanlar 15 bin tona yakın balın glikozla çoğaltılarak tüketiciye satıldığını savunuyor.
Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak sahte bal üretiminin hem Türkiye’de hem de başka ülkelerde yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “Arı sayısının azalması karşısında bal ihtiyacını karşılamak için sahte bal üretimi yapan ülkeler var.
Çin ve Ukrayna’da bu gibi girişimler öne çıktı. Türkiye’de merdivenaltı üreticiler bu işten kârlı çıkma telaşında. Denetimlerin sıklaştırılması gerekir. İran üzerinden gelen ballar, Van’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Ankara merdivenaltı üretimin üssü durumunda” diye konuştu.
Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre Avrupa Birliği’nde (AB) yasaklı olan Çin balı Türkiye üzerinden ‘Türk balı’ olarak satılmak istendi. Ancak başarılı olunamayınca iç piyasaya verildi.
Bal pahalılaştı
Bal üretimindeki düşüş, fiyatları da yukarı çekti. Önceki yıllarda arıcılardan kilosunu 3 YTL’ye alan firmaların bu yıl aynı balı 8 YTL’ye alabildiği belirtiliyor. Bakkal, market raflarında ambalajlı süzme balın kilosu ise 18 YTL’ye çıktı.
Tüketici, balı geçen yıla göre yüzde 80 pahalı yedi. Fiyat artışında, dünya genelinde arı sayısında yüzde 30’luk düşüşün ve kuraklık nedeniyle kovanlarda bal verimi azalmasının üretime yansıması büyük rol oynadı.
Petek balı yemeyin
Uzmanlara göre Türkiye’de üretilen balda ilaç kalıntısı sorunu da var. Balda AB kodeksi limitlerinin üstünde ilaç kalıntısına rastlanabildiğini belirten uzmanlar Türkiye’ye mahsus petekli bal tüketiminin naftalin ve parafin içermesi nedeniyle kanser tehlikesi yarattığını kaydettiler.
Vatanı Anadolu
Anadolu’da 3 bin yıldır arıcılık yapılıyor. Dünyanın en verimli arı ırklarından bazılarının vatanı Anadolu. Türkiye arıcılığının en az 10 katı büyütülmesi mümkün. 225 bin ton bal ithalatı yapan AB çok önemli bir pazar. Türkiye büyük bir şansa sahip ama arıcılığın sahibi yok.
ORTADOĞU.COM DAN ALINMIŞTIR.
EDİTÖRDEN YORUM:NE SAĞLAM BÜNYEMİZ VARMIŞ ,BİZE BİŞEY OLMADI .AB ÜLKELERİNDE GLİKOZ KULLANIMI SINIRLI OLARAK YAPILIYOR ÜLKEMİZDE İSE DENETİM YOK TARIM BAKANLIĞI ÜLKEMİE HİZMET İÇİNMİ YOKSA BAŞKA ÜLKELERE HİZMET İÇİNMİ ÇALIŞIYOR DOĞRUSU ANLAMAK GÜÇ,MISIR ÜRETİMİNİ ENGELLEYİP DIŞARIDAN MISIR İTALATI YAPMANIN ÜLKEMİZE FAYDASI OLACAĞINI SAVUNAN ZİHNİYETTEN ÜLKEYE FAYDA SAĞLAYABİLECEK HİZMETLER YAPABİLECEĞİNİ SANMIYORUM .KARAR YÜCE TÜRK MİLLETİNİN.(BİROL ASLAN PİRAHMETLİ KÖYÜ TAŞKÖPRÜ KASTAMONU)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder